Onnettomuudet 2004
Vuonna 2004 liikenteessä kuoli 20 ja luokkaantui 496 moottoripyöräilijää.

Simo 27.4.
Moottoripyörää ajanut 50-vuotias simolaismies kuoli törmättyään kuorma-autoon Simossa tiistaiaamuna kello 8:n jälkeen. Onnettomuus tapahtui, kun Kirkkotietä pitkin tullut kuorma-auto lähti ylittämään nelostietä ja moottoripyörä tuli samaan aikaan risteykseen etelän suunnasta nelostietä pitkin. Kuorma-autoilija tuli risteykseen stop-merkin takaa. Kuorma-autoa kuljettanut vuonna 1982 syntynyt simolaismies ei havainnut moottoripyörää ja risteysalueella pyörä törmäsi kuorma-auton etuosaan. Törmäyksen jälkeen moottoripyörän kuljettaja liukui oikealle tien penkkaan ja moottoripyörä syttyi palamaan. Paikalle hälytetyn ambulanssin miehistö totesi moottoripyöräilijän kuolleen. Tapahtuma-aikaan sää aurinkoinen ja keli kuiva.

Seinäjoki 28.4.
Vuonna 1980 syntynyt mies kuoli Seinäjoen keskustassa menetettyään moottoripyöränsä hallinnan. Onnettomuus sattui tiistai-iltana kello 19:n aikaan. Alustavien tietojen mukaan mies ajoi ydinkeskustasta Vapaudentien suuntaan huomattavaa ylinopeutta. Hän jatkoi kovaa vauhtia pitkin Kalevankatua ja hidasti hiukan ylittäessään katua risteyksen jälkeen. Risteyksen ohitettuaan hän menetti pyöränsä hallinnan. Se kaatui ja luisti, kunnes törmäsi talon pihaan kääntyneen henkilöauton kylkeen. Mies kuoli törmäyksessä heti. Seinäjoen poliisin mukaan tien pinta oli kuiva, mutta aurinko saattoi häikäistä motoristia.

Riistavesi 5.5.
Noin 40-vuotias kuopiolainen moottoripyöräilijä on kuollut törmättyään hirveen valtatie 17:llä. Onnettomuus sattui Riistavedenkylän kohdalla. Motoristi oli ajanut Joensuun suunnasta kohti Kuopiota, kun hän törmäsi metsästä tielle syöksyneeseen hirveen. Mies kuoli turmapaikalla. Hirvi loukkaantui kolarissa, mutta pääsi takaisin metsään. Hirvimiehet lopettivat eläimen pian tapahtuneen jälkeen.

Somero 6.5.
15-vuotias somerolaismies syöksyi pyörällään metsään Someron Kerkolassa keskiviikkoiltana. 250-kuutioisella crossipyörällä ajanut nuorukainen menehtyi saamiinsa vammoihin heti. Poliisin mukaan kaksi somerolaista 15-vuotiasta poikaa oli ajelemassa Nummitiellä. Etummaisena ajanut poika oli menettänyt hiekkatiellä pyöränsä hallinnan lievästi oikealle kaartuvassa mutkassa. Jälkien perusteella hän oli ajautunut tien yli vasemmalle puolelle metsään törmäten puuhun. Poliisin mukaan menehtyneen nuoren kypärä oli parin metrin päässä uhrista. Kypärä oli ehjä ja hihna oli kiinni. Poliisin arvion mukaan kypärä on saattanut lentää uhrin päästä onnettomuuden aikana. Takana ajanut ei nähnyt onnettomuutta selvästi. Hän kutsui apua paikalle. Medi-Helin saapuessa paikalle ei mitään ollut enää tehtävissä. Tietojen mukaan nuoret ajoivat yleisellä tiellä.

Kuopio 13.5.
Moottoripyörän selästä pudonnut mies kuoli ohitusturmassa torstaina Kuopiossa. Turma sattui iltapäivällä neljän jälkeen moottoritiellä Inkilänmäen kohdalla. Turmapaikka on muutama sata metriä Kelloniemen rampista pohjoiseen. Kuopiolainen 44-vuotias mies oli kiihdyttänyt voimakkaasti rampilta moottoritielle. Silminnäkijöiden mukaan mies ajoi suoraan vasemmalle kaistalle, ohitti muutamia autoja ja palasi oikealle kaistalle edessä kulkeneen kuorma-auton taakse. Kuorma-auto ajoi noin 80 kilometrin tuntinopeutta. Moottoripyöräilijä lähti ohittamaan kuorma-autoa kiihdyttäen ja voimakkaasti vasemmalle kallistaen. Heti perään miehen tarkoituksena oli ilmeisesti oikaista ajolinjansa kallistaen oikealle. Kallistus oli kuitenkin liian voimakas, jolloin moottoripyörä törmäsi kuorma-auton vasempaan takakulmaan. Törmäyksen voimasta moottoripyöräilijä sinkoutui pyöränsä selästä tielle. Mies suistui tietä pitkin etuvasemmalle ja osui lopulta makaavassa asennossa keskivartalostaan moottoritien keskikaiteen pystytolppaan. Mies kuoli välittömästi. Törmäyksen jälkeen moottoripyörä jatkoi yksin matkaansa kuorma-auton ohi. Viimein pyörä kulkeutui kuorma-auton keulan editse oikealle puolelle tien luiskaan noin sadan metrin päähän törmäyspaikasta. Silminnäkijöiden mukaan moottoripyörä käytti ainakin ennen törmäystä huomattavan suurta ylinopeutta. Turmassa menehtyneen miehen moottoripyörä oli vajaa 1100-kuutioinen Kawasaki. Pyörä oli 11 vuotta vanha.

Päivitys: Kuopion poliisi tiedotti 15.7. oikeuslääketieteellisen tutkimuksen tuloksen, jonka mukaan motoristi oli onnettomuushetkellä 2,3 promillen humalassa.

Forssa 20.5.
Vuonna 1977 syntynyt forssalainen mies kuoli törmättyään moottoripyörällä henkilöautoon Forssassa helatorstaina. Onnettomuus sattui aamupäivällä, kun motoristi törmäsi vasemmalle kerrostalon pihan kääntymässä olleeseen autoon. Poliisin mukaan motoristi ajoi ilmeisesti huomattavaa ylinopeutta. Alueella on 40 kilometrin nopeusrajoitus. Henkilöauton kuljettaja ja matkustaja selvisivät säikähdyksellä.

Espoo 27.5.
Parikymppinen espoolainen motoristi kuoli rajussa kolarissa kotikaupungissaan. Nuorukainen oli hiljattain kotiutunut armeijasta. 600 -kuutioisen Honda Hornet -moottoripyöränsä hän oli hankkinut vasta noin kaksi kuukautta sitten. Onnettomuus tapahtui, kun motoristi törmäsi vastakkaisesta suunnasta tulleeseen vasemmalle sivutielle kääntymässä olleeseen henkilöautoon. Moottoripyöräilijän nopeus on arvioitu kovaksi. Motoristi lensi törmäyksen seurauksena henkilöauton yli 4-5 metriä läheiselle pyörätielle. Hän menehtyi saamiinsa vammoihin ilmeisesti heti. Pelastuslaitoksen saapuessa onnettomuuspaikalla oli runsaasti yleisöä. Läheisellä bussipysäkillä oli useita uhrin ystäviä, jotka järkyttyivät syvästi näkemästään.

Kiihtelysvaara 5.6.
Nuori mies kuoli moottoripyöräonnettomuudessa yöllä Kiihtelysvaarassa Pohjois-Karjalassa. Onnettomuus sattui, kun vuonna 1987 syntynyt nuorimies törmäsi crossipyörällä yksityistiellä olevaan puomiin. Uhrin löysivät hänen ystävänsä, jotka saapuivat paikalle hetkeä myöhemmin. Joensuun poliisin mukaan mies kuoli pian törmäyksen jälkeen. Puomitetulla alueella on kesämökkejä.

Liperi 19.6.
Moottoripyöräilijä kuoli suistuttuaan tieltä Liperissä Pohjois-Karjalassa myöhään lauantai-iltana. Surmansa saanut motoristi oli 24-vuotias liperiläismies. Hän ajoi ns. keulimalla ja kun hän sitten laski etupyörän maahan, moottoripyörä lähti rajusti heittelehtimään. Pyörä suistui oikealle, lensi ilmaan ja törmäsi puihin. Ajaja kuoli ilmeisesti heti. Omalla pyörällään ajanut kaveri näki tieltäsyöksyn ja kertoi poliisille onnettomuuden kulusta. Joensuun poliisi muistuttaa, että turma kertoo keulimisen vaarallisuudesta.

Skotlanti 26.6.
34-vuotias vantaalaisnainen oli lomamatkalla ajelemassa kahden ystävänsä kanssa moottoripyörillä Skotlannin länsirannikolla Eilean Donan linnan lähistöllä. Nainen kolaroi Fiat -merkkisen auton kanssa. Onnettomuus tapahtui sillalla, joka johtaa Skotlannin ylänköjen tunnetulle nähtävyydelle, Isle of Skyelle. Toisella moottoripyörällä ajaneet kaksi ystävää eivät loukkaantuneet. Onnettomuus sattui aamupäivällä kello 11 paikallista aikaa. Onnettomuuden tutkinta on kesken.

Nilsiä 29.6.
Keski-ikäinen mies menehtyi soramontulla tapahtuneessa moottoripyöräonnettomuudessa Nilsiässä. Onnettomuus sattui kello 13-15 välisenä aikana Kermilän soramontulla lähellä Nilsiän keskustaa. Nilsiäläinen noin 50-vuotias motocrossia harrastanut mies oli onnettomuushetkellä ajamassa sorakuopalla yksinään. Hän tiettävästi menetti moottoripyöränsä hallinnan laskeutuessaan hyppyrin jälkeisestä, noin 16 metrin ilmalennosta. Mies kaatui pyörineen ja sai kuolemaan johtaneita vammoja. Tarkempaa kuolinsyytä ei tiedetä. Kermilän soramontulla on harrastelijoiden epävirallinen motocross-rata, jonka soraränneissä ja hyppyreissä muutamat paikalliset alan harrastajat käyvät harjoittelemassa ajoa.

Vehmaa 21.7.
Moottoripyörän kyydissä ollut 13-vuotias tyttö kuoli pyörän suistuttua tieltä metsään Vehmaalla keskiviikkoiltana. Onnettomuus sattui Rautilantieltä Uusikaupunki-Taivassalo-maantielle vievällä Asutustiellä kello 20:n aikaan. Moottoripyörää ajoi taivassalolainen mies. Kummallakaan ei ollut kypärää. Mies puhalsi tieltä ajon jälkeen alkometriin 1,4 promillen lukeman. Myös hän loukkaantui onnettomuudessa ja hänet vietiin Turun yliopistolliseen keskussairaalaan hoidettavaksi.

Mynämäki 24.7.
Moottoripyöräilijä sai surmansa Mynämäellä keskiviikkoiltana suistuttuaan mutkassa ulos tieltä. Onnettomuus sattui kello 19.20 aikaan Karjalantiellä. Vuonna 1972 syntynyt mynämäkeläinen mieshenkilö oli ollut ajamassa Karjalantietä Yläneentien suuntaan, kun hän vasemmalle kaartuvassa mutkassa suistui ajosuuntaansa nähden oikealle ojaan törmäten puhelinpylvääseen. Motoristi sai surmansa välittömästi. Törmäyksen voimaa kuvaa se, että puhelinpylväs oli katkennut.

Espoo 27.7.
Moottoripyöräilijä kuoli tiistain vastaisena yönä Espoossa moottoripyörän ja henkilöauton kolarissa. Onnettomuus sattui kello yhden maissa Suomenojalla Kuitinmäentien ja Finnoonristin risteyksessä. Henkilöauto oli ajanut Shellin pihasta ja törmännyt Finnoontien suunnasta ajaneeseen moottoripyöräilijään. Mies kuljetettiin ambulanssilla hoidettavaksi Helsinkiin Töölön sairaalaan, jossa hän menehtyi saamiinsa vammoihin tiistaina. Espoon poliisi tutkii onnettomuutta.

Suomusjärvi 1.8.
Vuonna -65 syntynyt mies kuoli liikenneonnettomuudessa Suomusjärvellä. Onnettomuus sattui seitsemän jälkeen illalla, kun henkilöautoa kuljettanut paikkakuntalainen mies ajoi kärkikolmion takaa ylinopeutta ajaneen moottoripyöräilijän eteen. Vuonna -46 syntynyt alkoholin vaikutuksen alaisena ollut autoilija ei loukkaantunut onnettomuudessa. Motoristi sai törmäyksessä vakavia vammoja, ja hän kuoli onnettomuuspaikalle avunantoyrityksistä huolimatta. Tilannetta oli paikalla hoitamassa pelastushenk1ilökunnan ja poliisin lisäksi Medi-Heli.

Helsinki 5.8.
Nuori mies kuoli törmättyään moottoripyörällä liikennevalopylvääseen Itämerenkadun ja Mechelininkadun risteyksessä. Mies oli ajanut kello 15.30 aikaan valoristeykseen Mechelininkatua Eiran suunnasta katumoottoripyörän keula pystyssä. Huomattuaan valojen vaihtuvan punaiseksi, hän oli yrittänyt välttyä ajamasta päin punaisia. Mies törmäsi pyörällään päin kaistojen välissä olevaa liikennevalopylvästä. Miehellä oli päällään vain t-paita, shortsit ja kypärä. Pyörä syttyi palamaan. Pyörän osia lensi useiden kymmenien metrien päähän onnettomuuspaikasta. Mies menehtyi heti.

Siilinjärvi 5.8.
Moottoripyörällä ajaneet mies ja nainen saivat surmansa heidän törmättyään toiseen moottoripyörään Siilinjärvellä Pohjois-Savossa puoli kahdeksalta torstai-iltana. Turma sattui viitostiellä Siilinjärveltä kolme kilometriä pohjoiseen. Viitostietä ajoi auto pohjoiseen moottoripyörä perässään. Risteyksessä auto kääntyi oikealle, ja moottoripyörä jatkoi suoraan. Samaan aikaan risteyksestä viitostielle tuli toinen moottoripyörä, jonka kuljettaja ei havainnut auton perässä ajavaa pyörää. Risteyksessä pyörät törmäsivät tuhoisin seurauksin. Viitostietä ajaneen pyörän kuljettaja kuoli heti ja takana istunut nainen kuoli myöhemmin vammoihinsa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Molemmat olivat kotoisin Lohjan seudulta. Toisen moottoripyörän helsinkiläinen kuljettaja ei loukkaantunut.

Pedersöre 6.8.
Vuonna 1960 syntynyt pietarsaarelainen moottoripyöräilijä kuoli törmättyään kuorma-autoon Pedersöressä perjantai-iltana. Pietarsaaren poliisin mukaan onnettomuus tapahtui tiellä 741 Lövön kohdalla. Moottoripyöräilijä oli ajautunut vastaantulevien kaistalle matkatessaan Pietarsaaresta kohti Kortesjärveä. Onnettomuus tapahtui kello 21 aikoihin, kuljettaja ajautui tuntemattomasta syystä 200 metriä ennen rautatien ylikäytävää vastaantulevan liikenteen kaistalle. Vastaan tullut minkkirehua kuljettanut säiliöauto yritti väistää ja ajoi ojaan, mutta moottoripyöräilijä törmäsi tätä ennen säiliöauton vasempaan kylkeen ja kuoli välittömästi saamiinsa vammoihin. Säiliöauton kuljettaja, nuorehko mies, selvisi vammoitta mutta on syvästi järkyttynyt.

Vantaa 19.8.
Moottoripyöräilijä kuoli torstai-iltana Vantaalla kaaduttuaan ohitustilanteessa. Onnettomuus tapahtui kello 21.40 Tuusulanväylällä hiukan Kehä 3 etelään päin, kun vasenta kaistaa pohjoiseen päin ajannut moottoripyöräilijä menetti ajokkinsa hallinnan ja törmäsi moottoritien keskikaiteeseen. Poliisin tietojen mukaan keski-ikäinen mies kuoli heti. Onnettomuushetkellä tien pinta oli märkä.

Eura 30.8.
Motoristi ajoi pikatietä Huittisista Rauman suuntaan vt 12 suuntanaan suoraan ajo. Motoristi oli unohtanut vilkun vasemmalle ja Rauman suunnasta vastaan tuli henkilöauto, joka oli kääntymässä kulkusuunnassaan vasemmalle Harjavaltaan päin. Autoilija luuli motoristin myös kääntyvän omassa ajosuunnassaan vasemmalle. 66-vuotias autoilija kääntyi motoristin eteen, jonka seurauksena moottoripyöräilijä kaatui ja liukui pyöränsä kanssa päin auton taka ovea. Paikalla on nopeusrajoitus 60 km/h. Onnettomuuden johdosta 80-vuotias moottoripyöräilijä menehtyi saamiinsa vammoihin sairaalassa 10.9.

Kuusankoski 3.10.
Moottoripyörää kuljettanut mies kuoli varhain sunnuntaina liikenneonnettomuudessa Kuusankoskella. Kypärättä ajanut 23-vuotias paikkakuntalainen suistui vasemmalle kaartuvassa mutkassa ulos tieltä ja ajautui päin puuta. Mies kuoli onnettomuuspaikalla. tapaturma sattui Kuusankosken Laitakujalla noin kolmen aikaan aamuyöllä. Onnettomuustie on kestopäällystetty ja sen pinta oli tapahtumahetkellä kuiva. Alueella on 30 kilometrin nopeusrajoitus. Alkoholin ja ylinopeuden osuutta onnettomuuteen tutkii Kouvolan poliisi.

Punkaharju 12.10.
Varhain aamulla kuoli Punkaharjulla 16-vuotias, kevytmoottoripyörällä ajanut nuorukainen törmättyään vastaantulevan kuorma-auton etukulmaan valtatie 14:llä, lähellä Putikon risteystä. Nuorukainen sai surmansa välittömästi. Syytä moottoripyörän ajautumiseen vastaantulevan kaistalle ei tiedetä.

Koonta vuoden 2004 onnettomuuksista

Sukupuoli Ikä Kunta Pvm Tyyppi Muut osalliset Lisätietoja
Mies 50 Simo 27.4. Risteävät ajosuunnat Kuorma-auto Kuorma-autoilija tuli stop-merkin takaa eteen.
Mies 23 Seinäjoki 28.4. Tieltä suistuminen Henkilöauto Menetti pyörän hallinnan ja liukui henkilöautoa päin.
Mies 40 Riistavesi 5.5. Eläinonnettomuus Hirvi Hirvi syöksyi metsästä tielle.
Mies 15 Somero 6.5. Tieltä suistuminen Menetti pyörän hallinnan ja törmäsi puuhun.
Mies 44 Kuopio 13.5. Ohitusonnettomuus Kuorma-auto Ohitti kuorma-autoa kovalla nopeudella, ohjausvirhe. 2,3 promillen humalatila.
Mies 27 Forssa 20.5. Vastakkaiset ajosuunnat Henkilöauto Henkilöauto kääntyi vasemmalle eteen, motoristilla ylinopeutta.
Mies 20 Espoo 27.5. Vastakkaiset ajosuunnat Henkilöauto Henkilöauto kääntyi vasemmalle eteen.
Mies 17 Kiihtelysvaara 5.6. Törmäysonnettomuus Yksityistien puomi Törmäsi yksityistiellä olleeseen puomiin.
Mies 24 Liperi 19.6. Tieltä suistuminen Keuli, menetti pyörän hallinnan ja suistui tieltä.
*Nainen 34 Skotlanti 26.6. Vastakkaiset ajosuunnat Henkilöauto Törmäsi sillalla ajaneeseen henkilöautoon.
Mies 50 Nilsiä 29.6. Hallinnan menetys Hyppäsi crossipyörällä sorakuopan hyppyristä 16 m.
Tyttö 13 Vehmaa 21.7. Tieltä suistuminen Kuljettaja menetti pyörän hallinnan, matkustaja kuoli. Kummallakaan ei kypärää, kuski puhalsi 1,4 promillea.
Mies N Espoo 27.7. Risteävät ajosuunnat Henkilöauto Henkilöauto tuli huoltoaseman pihasta eteen.
Mies 39 Suomusjärvi 1.8. Risteävät ajosuunnat Henkilöauto Autoilija kääntyi kärkikolmion takaa eteen.
Mies Helsinki 5.8. Tieltä suistuminen Keuli kovaa vauhtia päin liikennevalopylvästä.
Mies 58 Siilinjärvi 5.8. Risteävät ajosuunnat Moottoripyörä Toinen moottoripyörä kääntyi sivutieltä eteen.
Nainen 56 Siilinjärvi 5.8. Risteävät ajosuunnat Moottoripyörä Matkustajana edellisessä.
Mies 44 Pedersöre 6.8. Vastakkaiset ajosuunnat Kuorma-auto Ajautui vastakkaiselle kaistalle.
Mies K Vantaa 19.8. Ohitusonnettomuus Autojono Motoristi menetti pyörän hallinnan ohitustilanteessa.
Mies 80 Eura 30.8. Vastakkaiset ajosuunnat Henkilöauto Motoristi ajoi vilkku päällä suoraan, kun vastaantuleva autoilija kääntyi eteen.
Mies 23 Kuusankoski 3.10. Tieltä suistuminen Kypärättä ajanut motoristi suistui mutkassa ulos tieltä ja ajautui päin puuta.
Mies 16 Punkaharju 12.10. Vastakkaiset ajosuunnat Kuorma-auto Ajautui vastaantulevien kaistalle ja törmäsi kuorma-autoon.
Iän lyhenteet:
N (nuori) 16 – 30 vuotta
K (keski-ikäinen) 30 – 50 vuotta
* Ei tilastoida, sillä onnettomuus tapahtui Suomen ulkopuolella
© 2003 – 2014 Moto Survival Finland 

© 2003-2020 Moto Survival Finland.