Onnettomuudet 2005

Onnettomuudet 2005
Vuonna 2005 liikenteessä kuoli 30 ja luokkaantui 641 moottoripyöräilijää.

Ristijärvi 24.4.
Moottoripyörää ajanut nainen menetti henkensä suistuttuaan sillankaiteeseen viitostiellä Ristijärvellä Kainuussa. Onnettomuus tapahtui sunnuntai-iltana klo 19 aikaan. Motoristi oli matkalla pohjoisen suuntaan, kun turma tapahtui. Pyörä törmäsi kaiteeseen menosuunnassa oikealle. Tien pinta oli onnettomuuspaikalla kuiva. Kajaanin poliisin mukaan onnettomuuteen ei liittynyt muita ajoneuvoja.

Espoo 13.5.
Nuori mies kuoli moottoripyörän suistuttua tieltä perjantaina iltapäivällä Espoon Leppävaarassa. Poliisin mukaan moottoripyöräilijä oli kiihdyttänyt lähdettyään risteyksestä ja menettänyt ajokkinsa hallinnan osuen kaiteeseen. Turma sattui puoli viiden aikaan Turuntiellä.

Lestijärvi 15.5.
Moottoripyörällä liikkeellä ollut mies sai surmansa Lestijärvellä ajettuaan kolmion takaa henkilöauton eteen. Poliisin tekemien tutkimusten mukaan turma johtui useammasta epäonnisesta yhteensattumasta. Useiden silminnäkijöiden mukaan aurinko paistoi juuri törmäystä ennen sellaisesta kulmasta, jotta se saattoi häikäistä todella paljon. Lisäksi motoristista katsottuna opasteliikennemerkkejä on risteysalueella juuri sellaisella korkeudella, että ne saattoivat estää ratkaisevasti näkyvyyttä Toholammin suuntaan. Kuolonkolari sattui Toholammintien ja Reisjärventien risteyksessä puoli kahdeksan aikaan. Henkilöauto ajoi Toholammintietä Lestijärven suuntaan, kun Reisjärventietä tullut moottoripyöräilijä ajoi auton eteen niin sanotussa Kangasvieren risteyksessä. Motoristi menehtyi elvytyksestä huolimatta ennen ambulanssin tuloa.

Somero 11.6.
Moottoripyörän kyydissä ollut tamperelaisnainen kuoli ulosajossa lauantai-iltana Somerolla. Turma sattui kello 23.05 Someron Lautelantiellä. Moottoripyörää ajanut tamperelaismies loukkaantui lievästi. Tuhatkuutioisella moottoripyörällä ajanut mies oli alkoholin vaikutuksen alainen. Onnettomuuden jälkeen hän puhalsi poliisin alkometriin 1,18 promillen lukemat. Törkeän rattijuoppouden raja on 1,2 promillea. Mieheltä otettiin myös verikoe, josta veren tarkka alkoholipitoisuus selviää. Kiikalan suunnasta tulleen moottoripyörän kuljettaja menetti ajokkinsa hallinnan jyrkästi oikealle kääntyvässä mutkassa. Pyörä ajautui vasemmalle pientareelle, suistui tieltä ja osui kiveen. Kuljettaja ja matkustaja lensivät usean metrin päähän paikasta, johon pyörä pysähtyi. Tapahtuma-aikaan oli hämärää ja satoi vettä.

Joensuu 11.6.
22-vuotias moottoripyöräilijä kuoli liikenneonnettomuudessa saamiinsa vammoihin Joensuussa lauantai-iltana. Motoristi ajoi viidenkympin alueella 160 kilometrin tuntinopeudella. Motoristi lähti ohittamaan edellä ollutta autoa vastaantulevien kaistan kautta. Samaan aikaan kauempana edellä ajanut henkilöauto oli kääntymässä vasemmalle. Motoristin nopeus oli niin kova, ettei hän ehtinyt jarruttaa. Tiestä ei löytynyt poliisin mukaan minkäänlaisia jarrutusjälkiä. Henkilöautossa ollut raskaana oleva nainen, mies ja kolme lasta selvisivät vammoitta. 1200 kuutioinen moottoripyörä osui risteyksessä auton keulaan ja vain siirsi autoa. Perheen pelastuminen oli puolesta metristä kiinni. Silminnäkijöiden mukaan motoristi yritti väistää kääntyvää autoa vasemmalta, mutta yritys epäonnistui ja törmäyksen voimasta mies lensi päin puista valotolppaa ja siitä tien pientareelle. Moottoripyörän nopeus on ollut noin 163 kilometriä tunnissa, sillä moottoripyörän sähköinen nopeusnäyttö oli pysähtynyt siihen lukemaan. Moottoripyörä lensi törmäyksen jälkeen 40 metriä ilmassa ja pysähtyi vasta 73 metrin päähän kolaripaikasta. Motoristi menetti törmäyksessä tajuntansa, ja vaikka hän virkosi jo onnettomuuspaikalla, menehtyi hän kahden tunnin kuluttua sairaalassa. Poliisi ei ehtinyt kuulustella miestä. Alkoholilla ei ollut osuutta asiaan.

Juva 11.6.
Nuori moottoripyöräilijä kuoli sairaalassa liikenneonnettomuudessa Juvalla saamiinsa vammoihin. Onnettomuus tapahtui Hatsolassa valtatiellä 14, kun moottoripyöräilijä oli ajamassa Varkaudesta Mikkelin suuntaan. Hänen edellään ajaneet kaksi autoilijaa jarruttivat, mutta moottoripyöräilijä ei ehtinyt jarruttaa vaan törmäsi väistämisestä huolimatta edellään ajaneen henkilöauton vasempaan takakulmaan. Moottoripyöräilijä lensi törmäyksen voimasta vastaan tulevien kaistalle osuen vastaan tulleen henkilöauton etuosaan ja vielä autoa seuranneeseen toiseen autoon. Poliisin mukaan alkoholilla ei ollut osuutta onnettomuuteen.

Forssa 12.6.
Moottoripyöräilijä törmäsi kovalla nopeudella henkilöauton perään ja kuoli Forssassa sunnuntaina. Törmäyksessä sai surmansa 25-vuotias vaasalainen mies. Henkilöautoilija ei loukkaantunut. Onnettomuus sattui sunnuntaina kello 12.40 valtatie 2:lla Jokioisten tien eritasoliittymän kohdalla. Molemmat ajoneuvot olivat matkalla Porin suuntaan. Poliisilla ei toistaiseksi ole peräänajon syystä tietoja. Henkilöauton kuljettajan mukaan moottoripyörä oli ajanut perään kovalla vauhdilla. Paikalla on 80 kilometrin nopeusrajoitus.

Anjalankoski 16.6.
Moottoripyöräilijä ajoi Myllykoskelta Anjalankoskelle päin. Moottoripyörä oli juuri ohittanut ajoneuvoyhdistelmän, ja noin kilometri ohituksen jälkeen henkilöauto kääntyi oikealta Kotkan suunnasta moottoripyöräilijän eteen. Pyörä osui kolmion takaa tulleen auton vasempaan etukulmaan. Auton kuljettaja ei ollut nähnyt kuin takana tulleen yhdistelmän, eikä havainnut moottoripyöräilijää. Moottoripyörässä oli valot päällä. Moottoripyörän kuljettaja menehtyi kolaripaikalle.

Turku 19.6.
Nuori 17-vuotias mies menehtyi sunnuntain vastaisena yönä klo 1.26 törmättyään kevytmoottoripyörällä valaisinpylvääseen. Onnettomuus sattui Luolavuoren kaupunginosassa. Turkulaismies menetti moottoripyörän hallinnan loivassa mutkassa Luolavuorentiellä. Kaaduttuaan hän törmäsi risteysalueella lyhtypylvääseen. Keli oli onnettomuushetkellä hyvä ja tie puhdas.

Viljakkala 21.6.
Skootterilla liikkeellä ollut mies kuoli kolaroituaan kuorma-auton kanssa tiistaina Hämeenkyrössä. Poliisin mukaan vasemmalle kääntymässä ollut kuorma-auton kuljettaja ei huomannut vastaan tullutta skootteria vaan kääntyi tämän eteen.

Kangasala 22.6.
125-kuutioisella skootterilla liikkeellä ollut vuonna 1945 syntynyt mieshenkilö ajoi sorapintaista paikallistietä, kun henkilöauto ohitti skootterin. Ohituksen jälkeen skootterin kuljettaja jarrutti, menetti pyöränsä hallinnan ja kaatui. Viikon kuluttua kuljettaja menehtyi sairaalassa onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Iitti 23.6.
Motoristi menehtyi menetettyään pyöränsä hallinnan ja ajaututtuaan ojaan Iitissä. Mies oli ajanut Iitin kirkolta Pilkanmaan suuntaan. Pyörä oli ensin mutkitellut kaksi sataa metriä, minkä jälkeen motoristi oli ajautunut ojanpohjalle jatkaen siellä matkaansa vielä 50 metriä. Ojassa matka pysähtyi ojarumpuun, joka sinkosi pyörän vielä 50 metrin päähän. Pyörä päätyi ojaan pylvästä vasten. Motoristi menehtyi onnettomuuspaikalla.

Helsinki 28.6.
Vuonna 1970 syntynyt motoristi kuoli Vuosaaressa hieman ennen puolta päivää suistuttuaan tieltä päin kalliota. Moottoripyörää ajanut mies tuli Vuosaaren rampista alas Vuotielle suuntanaan Kolumbuksen kauppakeskus. Onnettomuus sattui parisataa metriä rampista kauppakeskukseen päin, kun moottoripyörä keuli ja osui tien reunakivetykseen, josta se sinkoutui tolppaan ja edelleen kallioon. Pyörällä oli onnettomuuden sattuessa poliisin mukaan runsaasti ylinopeutta. Keli oli onnettomuushetkellä kuiva.

Porvoo 12.7.
35-vuotias mies menetti henkensä keskiviikon vastaisena yönä Porvoossa. Kerkkoon kylässä asuva mies ajoi Kerkkoontiellä pienellä lasten 80-kuutioisella motocross-pyörällä ilman kypärää. Kerkkoontie 173:n kohdalla oikealle kaartuvassa mutkassa hän ajautui vastaantulevien puolelle ja törmäsi puuhun. Poliisin mukaan mies suistui tieltä ilmeisesti liian kovan vauhdin vuoksi. Mies kuoli vammoihinsa onnettomuuspaikalla heti.

Hattula 15.7.
Moottoripyöräilijä sai surmansa törmättyään autoon Hattulassa perjantaina iltapäivällä. Poliisin mukaan onnettomuus sattui mutkaisella Tyrvännön tiellä noin 10 kilometriä Pälkäneen tiestä Tyrväntöön päin. Kolarissa kuoli ruotsalainen noin 25-vuotias mies. Hänen kyydissään ollut Hämeenlinnan seudulta kotoisin oleva nainen loukkaantui. Poliisin tietojen mukaan henkilöautossa olleet eivät loukkaantuneet. Alkoholilla ei epäillä olevan osuutta asiaan.

Huittinen 15.7.
Moottoripyöräilijä kuoli kolarissa perjantaina aamukahdeksan jälkeen 2-tiellä Huittisten ja Kokemäen rajalla. Kuolemaan johtanut tilanne alkoi, kun Huittisten suuntaan matkanneessa autojonossa yksi autoilija lähti ohitukseen pakottaen vastakkaista kaistaa tulleen autoilijan väistämään ohittajaa osittain pientareen puolelle. Väistäjä menetti autonsa hallinnan ja ajautui vastaantulevien kaistalle päin moottoripyörää, jonka vuonna 1945 syntynyt kuljettaja menehtyi välittömästi.

Espoo 16.7.
Keski-ikäinen moottoripyöräilijä sai surmansa Espoon Leppävaarassa lauantaina. Tapahtumapaikalla ajorata kaartuu melko voimakkaasta oikealle. Poliisin mukaan moottoripyörä oli kaatunut melko lyhyen jarrutuksen jälken oikealle kyljelleen ja liukunut päin ajoratoja erottavaa keskikaidetta. Motoristi kuoli heti. Onnettomuuden syyksi poliisi epäilee liian suurta nopeutta. Nopeusrajoitus tapahtumapaikalla on 60 km/h. Sama paikka riisti motoristin hengen edellisen kerran vain kaksi kuukautta sitten.

Kangasala 29.7.
Nuori moottoripyöräilijä kuoli perjantai-iltapäivänä kello kahden aikaan Kangasalan Sahalahdella. Vuonna 1988 syntynyt paikkakuntalainen mies menetti moottoripyörän hallinnan Isoniementiellä loivassa kaarteessa ja kaatui luisuen jalkakäytävää pitkin, jonka jälkeen törmäsi tien sivussa olevaan nuoreen koivuun. Tiellä kulkenut autoilija riensi apuun, mutta moottoripyörällä kaatunut mies sanoi olevansa kunnossa. Yhtäkkiä hän kuitenkin kaatui maahan ja kuoli. Poliisi ei vielä perjantaina tiennyt onnettomuuden syytä tai sitä, miksi nuori mies kuoli. Tie onnettomuuspaikalla oli hyväkuntoinen.

Raisio 9.8.
Moottoripyöräilijä kuoli törmättyään niittokoneeseen Raisiossa tiistaina iltapäivällä. Päivystävän palomestarin mukaan onnettomuus sattui Raision ohitustiellä Mylly -kauppakeskusta vastapäätä. Moottoripyörällä ajanut noin 30-vuotias mies oli palomestarin mukaan mahdollisesti lähtenyt ohittamaan hiljaa ajanutta niittokonetta ja törmännyt siihen. Kolarin syytä ei tiedetä. Palomestari epäilee onnettomuuden syyksi arviointivirhettä.

Helsinki 13.8.
Moottoripyöräilijä kuoli liikenneonnettomuudessa Helsingissä lauantaina iltapäivällä. Vuonna 1984 syntynyt helsinkiläismies menetti henkensä Mäkelänkadulla noin kello 15 sattuneessa turmassa. Mies oli ajanut Mäkelänkatua Helsingin keskustan suuntaan, kun hän toistaiseksi tuntemattomasta syystä menetti moottoripyöränsä hallinnan. Pyörän päältä lennettyään mies syöksyi päin kadun reunuksella sijaitsevaa puuta. Poliisin tietojen mukaan onnettomuuspaikalla oli ollut turman tapahtumahetkellä taksi. Poliisi pyytää taksin kuljettajaa ilmoittamaan havainnoistaan. Myös muita mahdollisia silminnäkijöitä pyydetään ilmoittamaan onnettomuuteen liittyvistä havainnoistaan.

Ylämaa 13.8.
Ylämaalainen mies kuoli lauantaina iltapäivällä ajettuaan moottoripyörällä päin sillankaidetta Ylämaalla Kälviäisentiellä. Mies sinkoutui törmäyksen voimasta useiden metrien päähän penkereelle ja kuoli tapahtumapaikalle. Soratie oli tapahtumahetkellä kuiva. Lappeenrannan poliisi tutkii onnettomuuden syytä. Onnettomuuspyörä oli Suzuki TS 125X vm. 1987.

Kuhmalahti 20.8.
Moottoripyöräilijä kuoli lauantaina iltapäivällä Kuhmalahdella Pirkanmaalla kolaroituaan leikkuupuimurin kanssa. Moottoripyöräilijä lähti ohittamaan puimuria juuri kun puimuri alkoi kääntyä vasemmalle. Pirkkalalainen vuonna 1978 syntynyt miesmotoristi kuoli heti törmättyään leikkuupuimurin vasempaan kylkeen. Onnettomuus sattui tiellä 325 klo 15.40.

Urjala 25.8.
Moottoripyörällä ajanut mies sai surmansa moottoripyörän ulosajossa torstai-iltana Urjalassa. Onnettomuus sattui kuuden jälkeen illalla tiellä numero 2981. Moottoripyöräilijä oli ajamassa Halkivahan suunnasta kohti Urjalaa, kun hän ajautui ulos tieltä oikealle kaartuvassa mutkassa. 32-vuotias toijalalainen mies menehtyi heti. Poliisi selvittää onnettomuuden syytä.

Porvoo 30.8.
Noin 30-vuotias mies kuoli moottoripyörän ja auton törmäyksessä Porvoossa. Henkilöautoilija oli kääntymässä Tykkimiehentieltä Helsingintielle, jolloin hän törmäsi moottoripyöräilijään. Onnettomuus tapahtui taajama-alueella tiellä numero 170 eli niin sanotulla Vanhalla Porvoontiellä. Paikalla oli myös pelastushelikopteri Medi-Heli. Liikenne onnettomuuspaikalla oli poikki runsaan tunnin ajan.

Paimio 1.9.
Moottoripyöräilijä kuoli moottoritiellä Paimion motellin liittymän lähellä ajettuaan kuorma-auton perään. Turma sattui torstaiaamuna puoli kahdeksan aikaan. Törmäys oli niin voimakas, että kuorma-auton takaosassa oleva puskuri vääntyi.

Kouvola 2.9.
Moottoripyörällä ajanut naismotoristi törmäsi hirveen. Tapahtumapaikkakunta oli Kouvola. Vahinko tapahtui hämärän aikana.

Turku 29.9.
Turkulainen moottoripyöräilijä kuoli torstaiaamuna Turussa ohitustilanteessa sattuneessa kolarissa. Onnettomuus sattui kello 7.45 Kärsämäentiellä Möörönkujan risteyksessä. Uhri oli syntynyt vuonna 1988. Keskustaan päin tulossa ollut motoristi oli lähtenyt ohittamaan edellään kulkevaa henkilöautoa. Samanaikaisesti Möörönkujalta kärkikolmion takaa oli tulossa kuorma-auto, joka oli kääntymässä vasemmalle. Kuorma-autoilija oli huomannut henkilöauton mutta ei moottoripyöräilijää. Motoristi oli jarruttanut ennen törmäystä, kaatunut vasemmalle kyljelleen, liukunut parikymmentä metriä ja törmännyt sen jälkeen kuorma-auton takarenkaan etuosaan ja jäänyt renkaan alle. Onnettomuushetkellä satoi vettä. Poliisin mukaan alkoholilla ei ole osuutta tapahtumaan.

Kajaani 11.11.
Kajaanilainen mies kuoli hiekkatiellä sattuneessa moottoripyöräonnettomuudessa perjantai-iltana. Mies löytyi kuolleena kaatuneen moottoripyörän vierestä, mutta syytä kaatumiseen ei tiedetä. Poliisin mukaan motoristi sai vakavia vammoja päähänsä tai niskaansa. Alueella liikkuu paljon hirviä, joten syynä kaatumiseen on voinut olla hirven väistäminen. Onnettomuushetkellä tie oli sula ja sää selkeä. Moottoripyörän laahausjäljistä ja pyörän pienistä vaurioista päätellen kokenut motoristi ei ajanut onnettomuushetkellä suurta nopeutta.

Koonta vuoden 2005 onnettomuuksista

Sukupuoli Ikä Kunta Pvm Tyyppi Muut osalliset Lisätietoja
Nainen 41 Ristijärvi 24.4. Tieltä suistuminen Suistui oikealla olevaan sillakaiteeseen.
Mies N Espoo 13.5. Tieltä suistuminen Menetti pyöränsä hallinnan ja osui kaiteeseen.
Mies 52 Lestijärvi 15.5. Risteävät ajosuunnat Henkilöauto Motoristi ajoi kolmion takaa eteen.
Nainen 24 Somero 11.6. Tieltä suistuminen Kuljettaja menetti pyöränsä hallinnan, matkustaja kuoli. Kuski puhalsi 1,18 promillea.
Mies 22 Joensuu 11.6. Ohitusonnettomuus Henkilöauto Ohitti edellä ajavaa autoa, jonka edellä ajanut oli kääntymässä vasemmalle. Pyörän nopeus n. 160 km/h, rajoitus paikalla 50 km/h.
Mies N Juva 11.6. Peräänajo Henkilöauto Ajoi jarruttaneen henkilöauton perään.
Mies 25 Forssa 12.6. Peräänajo Henkilöauto Ajoi henkilöauton perään kovalla nopeudella.
Mies K Anjalankoski 16.6. Risteävät ajosuunnat Henkilöauto Henkilöauto kääntyi kolmion takaa motoristin eteen.
Mies 17 Turku 19.6. Tieltä suistuminen Menetti pyörän hallinnan loivassa mutkassa, kaaduttuaan törmäsi lyhtypylvääseen.
Mies K Viljakkala 21.6. Vastakkaiset ajosuunnat Kuorma-auto Kuorma-auto kääntyi vasemmalle skootterin eteen.
Mies 60 Kangasala 22.6. Hallinnan menetys Jarrutti soratiellä ja kaatui.
Mies N Iitti 23.6. Tieltä suistuminen Motoristi menetti pyöränsä hallinnan kovassa nopeudessa.
Mies 35 Helsinki 28.6. Tieltä suistuminen Motoristi keuli ja osui reunakivetykseen, josta se sinkoutui päin kalliota.
Mies 35 Porvoo 12.7. Tieltä suistuminen Mies ajoi kovalla vauhdilla ulos kaarteesta 80-kuutioisella motocross-pyörällä ilman kypärää.
Mies 25 Hattula 15.7. Vastakkaiset ajosuunnat Henkilöauto Ruotsalainen mies törmäsi vastakkaisesta suunnasta tulleeseen autoon mutkaisella tiellä.
Mies 60 Huittinen 15.7. Vastakkaiset ajosuunnat Henkilöauto Vastaantulija väisti ohittajaa pientareelle, menetti autonsa hallinnan ja ajautui päin motoristia.
K Espoo 16.7. Tieltä suistuminen Menetti pyöränsä hallinnan ja osui kaiteeseen.
Mies 17 Kangasala 29.7. Tieltä suistuminen Menetti pyörän hallinnan loivassa mutkassa.
Mies 30 Raisio 9.8. Ohitusonnettomuus Niittokone Motoristi ohitti niityttokonetta ja törmäsi ohitettavaan.
Mies 21 Helsinki 13.8. Hallinnan menetys Motoristi menetti pyöränsä hallinnan tuntemattomasta syystä.
Mies K Ylämaa 13.8. Tieltä suistuminen Motoristi ajoi päin sillankaidetta soratiellä.
Mies 27 Kuhmalahti 20.8. Ohitusonnettomuus Leikkuupuimuri Motoristi lähti ohittamaan leikkuupuimuria, joka oli kääntymässä vasemmalle.
Mies 32 Urjala 25.8. Tieltä suistuminen Motoristi ajautui ulos tieltä oikealle kaartuvassa mutkassa.
Mies 30 Porvoo 30.8. Risteävät ajosuunnat Henkilöauto Henkilöauto kääntyi motoristin eteen.
Mies K Paimio 1.9. Peräänajo Kuorma-auto Motoristi ajoi kuorma-auton perään kovalla nopeudella.
Nainen 26 Kouvola 2.9. Eläinonnettomuus Hirvi Naismotoristi törmäsi hämärässä hirveen.
Mies 17 Turku 29.9. Ohitusonnettomuus Kuorma-auto Motoristi oli ohittamassa, kun kuorma-auto kääntyi kolmion takaa eteen.
Mies 41 Kajaani 11.11. Hallinnan menetys Motoristi löytyi kuolleena pyöränsä vierestä. Mahdollisesti väistänyt hirveä.
Iän lyhenteet:
N (nuori) 16 – 30 vuotta
K (keski-ikäinen) 30 – 50 vuotta
© 2003 – 2014 Moto Survival Finland

© 2003-2020 Moto Survival Finland.